diumenge, 11 de juny del 2017

Les plantes

A Medi natural estem estudiant les plantes i hem après que és molt important per elles l'aigua, el sol, l'aire i el vent. Però... realment aquests elements són tan important com diuen? Vam decidir descobrir-ho amb els nostres ulls.


Vàrem fer l'experiment amb llavors i cotó i vam plantar les llenties en 9 safates diferents:



Vam fer les etiquetes per indicar quins elements donariem a cada safata: SOL, VENT, AIGUA O AIRE, ja que per descobrir-ho no deixariem les 9 safates al mateix entorn.



Un cop vàrem tenir-ho tot enllestit, vàrem situar:


3 safates a l'exterior


3 safates a l'interior


3 safates tancades dins de l'armari

Les hipòtesis inicials eren aquestes:
1) les plantes de l'exterior creixerien molt ràpides i maques perquè tenien els elements necessaris per nèixer, crèixer i reproduir-se.
2) les plantes de l'interior creixerien però no tant bé.
3) les plantes de l'armari no creixerien.

Cada dia hem donat a cada planta només els elements que hi havia escrit a l'etiqueta. I al cap d'uns dies, hem analitzat el nostre experiment.


LES NOSTRES HIPÒTESIS EREN ERRÒNIES!!!


1) LES LLAVORS DE L'EXTERIOR NO HAN NASCUT. 


2) LES LLAVORS INTERIORS HAN NASCUT MOLT MAQUES!


3)LES LLAVORS TANCADES DINS DE L'ARMARI VAN NÈIXER LES PRIMERES!



Però... heu vist quina diferència de color entre les diferents plantes interiors i les de dins l'armari?


Les plantes de dins l'armari han crescut blanques!
A partir d'això hem après què era la clorofil·la, element necessari per fer la fotosíntesi. La "fotoquè"? ...Això ja ho aprendrem més endavant!!! Hem vist que el sol i la claror és necessària per la clorofil·la, és a dir, perquè siguin verdes.



El que també hem après és que totes les plantes necessiten tots els elements que hem explicat per crèixer sanes: AIGUA, SOL, AIRE I VENT, i hem arribat a la conclusió que les llavors de l'exterior no han crescut perquè tenien massa sol i les regavem en la mateixa quantitat d'aigua que les altres, i el sol seca l'aigua molt ràpid i per això no tenien l'aigua necessària.